Home / Berita / WORKSHOP CORE SKILLS: INTRODUCTORY COURSE (BATCH 2)

WORKSHOP CORE SKILLS: INTRODUCTORY COURSE (BATCH 2)

Didasari oleh fakta bahwa generasi sekarang adalah generasi pertama yang mengalami perubahan pesat dengan adanya komunikasi global (internet), dan kita harus menyiapkan generasi muda untuk bekerja dan hidup mandiri pada 5-10 tahun yang akan datang. Demikian juga bagaimana UNPAR menyiapkan calon pendidik (dosen) untuk menjawab tantangan tersebut. UNPAR, melalui Pusat Inovasi Pembelajaran mengajak para dosen UNPAR untuk berpartisipasi bersama-sama mendiskusikan bagaimana merancang kegiatan-kegiatan untuk mengembangkan keterampilan-keterampilan inti (core skills) dalam proses pembelajaran, dengan mengikuti Core Skills Introductory Course. Kegiatan ini dilaksanakan bekerjasama dengan  British Council Indonesia .

Melalui kegiatan ini, peserta akan diperkenalkan pada konsep Core Skills (keterampilan inti), atau yang lebih dikenal sebagai 21st Century Skills, yang merupakan keterampilan yang penting untuk dimiliki peserta didik khususnya untuk mempersiapkan mereka memasuki era ekonomi global. Selama 2 hari, peserta akan diajak untuk secara aktif terlibat dalam diskusi dan kerja kelompok, untuk membantu peserta memahami konsep core skills secara utuh sekaligus merencanakan tindak lanjut untuk aplikasi pembelajaran berbasis core skills.

Core Skills yang dimaksud adalah:

(1). Citizenship: is concerned with developing active, globally aware citizens who have the skills, knowledge and motivation to address human and environmental sustainability. It is about developing an understanding of what it means to be a citizen of your own country and understanding your own country’s values.

(2). Collaboration and Communication : are about fostering effective communication through actively listening to and engaging with others in diverse, multilingual environments and through non-verbal communication.  They are concerned with developing the ability to work in diverse international teams, including learning from and contributing to the learning of others.

(3). Creativity and Imagination: are about stimulating economic and social entrepreneurialism, imagining and pursuing novel ideas, judging value, and developing innovation and curiosity.

(4).Critical Thinking and Problem Solving: promote self-directed thinking that produces new and innovative ideas and that solves problems. They are also about reflecting critically on learning experiences and processes, and about making effective decisions.

(5). Digital Literacy: is about developing the skills to discover, acquire and communicate knowledge and information in a globalised economy, whilst using technology to deepen learning through international collaboration.

(6). Leadership : is about recognising the importance of honesty and empathy toward others, including others’ needs and safety. It is also concerned with practising leadership, self-regulation, and the responsibility to improve lifestyle and careers.

Kegiatan dilaksanakan pada Senin-Selasa, 13-14 Maret 2017 (Batch 2), berikut merupakan rundown workshop Core Skills: Introductory Course:

Core-Skills-fix-maret-2017-Rundown-web

Daftar Peserta Core Skill 2017 - web